HACCP Aid

ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ HACCP












ΠΕΡΙΠΤΕΡΟ




Επιχείρηση

Πολύ μικρή επιχείρηση που πουλάει τυποποιημένα τρόφιμα κυρίως λιανικώς, μαζί με άλλα προϊόντα που δεν είναι τρόφιμα. Μπορεί να είναι ψιλικά, εφημερίδες, τσιγάρα κλπ.

Ιδιαίτερα χαρακτηριστικά

Διαθέτει τρόφιμα τυποποιημένα διατηρούμενα σε ξηρά αποθήκη και σε ψυγεία ή καταψύκτες (παγωτά κλπ). Συνήθως τα περίπτερα δεν διαθέτουν σύστημα haccp αν και υποχρεούνται.

haccp

Λόγω του μικρού χώρου που διαθέτουν, ψυγεία και προϊόντα βρίσκονται πολλές φορές σε εξωτερικό χώρο, με αποτέλεσμα ψυγεία, καταψύκτες και τρόφιμα να βρίσκονται εκτεθειμένα στον ήλιο και σε μολυσματικούς παράγοντες. Δύσκολος επίσης είναι και ο καθαρισμός - απολύμανση χώρων και εξοπλισμού. Η εφαρμογή του haccp είναι δύσκολη όχι λόγω πολύπλοκων διαδικασιών αλλά λόγω των χώρων και του προσωπικού. Πολλές φορές είναι προτιμότερο να εφαρμοστούν κανόνες ορθής υγιεινής πρακτικής αντί να μην εφαρμοστεί κανένα μέτρο.

Ιδιαίτερη προσοχή σε:

  • Αξιολόγηση προμηθευτών
  • Καταγραφή Θερμοκρασιών Ψυγείων
  • Ενδυμασία - καθαριότητα προσωπικού
  • Ημερομηνίες λήξεως
  • Κατάλληλο και απλό εγχειρίδιο haccp


Σε ποιές επιχειρήσεις τροφίμων είναι χρήσιμο το HACCP Aid; Δείτε εδώ