HACCP Aid

ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ HACCP


HACCP:

Hazard Analysis and Critical Control Point ή αλλιώς

Ανάλυση Επικινδυνότητας και Κρίσιμα Σημεία Ελέγχου












ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ HACCP



ΟΙ 7 ΑΡΧΕΣ ΤΟΥ HACCP

  • Αναγνώριση Κινδύνων σε κάθε Στάδιο
  • Καθορισμός Κρίσιμων Σημείων Ελέγχου
  • Καθορισμός Κρίσιμων Ορίων
  • Καθορισμός Συστήματος Παρακολούθησης
  • Καθορισμός Διορθωτικών Ενεργειών
  • Καθορισμός Συστήματος Αρχειοθέτησης
  • Καθορισμός Διαδικασιών Επαλήθευσης


Το haccp είναι σύστημα αυτοελέγχου των επιχειρήσεων τροφίμων, το οποίο διασφαλίζει ότι τα τρόφιμα που παράγονται και διατίθενται στην αγορά είναι ασφαλή προς κατανάλωση. Βασίζεται στην Ανάλυση Επικινδυνότητας και τα Κρίσιμα Σημεία Ελέγχου. Με άλλα λόγια, εντοπίζονται οι κίνδυνοι που μπορούν να καταστήσουν τα τρόφιμα μη ασφαλή και στη συνέχεια εντοπίζονται τα σημεία εκείνα της διαδικασίας παραγωγής, αποθήκευσης ή διάθεσης των τροφίμων, στα οποία μπορούν οι κίνδυνοι να ελεγχθούν.