HACCP Aid

ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ HACCP


    Άρθρα για HACCP και ISO 22000











ΑΡΘΡΑ




Η ασφάλεια των τροφίμων έχει μέγιστη σημασία για παραγωγούς και καταναλωτές. Δεν υπάρχουν απόλυτα ασφαλή τρόφιμα. Τα τρόφιμα παράγονται με πολύπλοκες διαδικασίες από την πρωτογενή παραγωγή έως τη μεταποίηση, έρχονται σε επαφή με μολυσματικούς παράγοντες και οι διεργασίες μπορεί να προσθέσουν κινδύνους. Από την άλλη "αποστειρωμένα" τρόφιμα θα έχαναν κάθε οργανοληπτική αξία, θα ήταν αδύνατο να παραχθούν, θα ήταν επικίνδυνα.

Από την ευρωπαϊκή και Ελληνική νομοθεσία είναι υποχρεωτική η εφαρμογή συστήματος αυτοελέγχου στα πρότυπα του HACCP (προφέρετε χασπ ή hasp). Το haccp προστατεύει τις εταιρίες και τους καταναλωτές από τους διατροφικούς κινδύνους. Δίνει προστιθέμενη αξίας σε προϊόντα και εταιρίες, και βάζει σε τάξη την εργασία. Υποχρεωτική είναι η εφαρμογή του συστήματος, όχι η πιστοποίηση. Η πιστοποίηση όμως πιστοποιεί σε κάθε ενδιαφερόμενο, φορέα ή πελάτη ότι το σύστημα haccp λειτουργεί.

Στο haccp-aid τα εγχειρίδια και φύλλα εργασίας εκπονούνται από εξειδικευμένο σύμβουλο haccp ειδικά για κάθε εταιρία (taylor made). Δεν είναι τυποποιημένα. Κατ' αυτό τον τρόπο λαμβάνουν υπόψη τις ιδιαιτερότητες της κάθε επιχείρησης. Το haccp-aid είναι η βάση για να ξεκινήσει η εφαρμογή και είναι σε πολύ ανταγωνιστικές τιμές.